Lekkage schoorsteen: Oorzaken, Oplossingen en Prijzen

Een schoorsteen kan allerlei gebreken gaan vertonen en lekkage is er daar één van. Je herkent dit aan het water dat naar binnen sijpelt in de woning. Ook kan je vochtplekken op de muren gaan zien. Daarnaast kan je deze plekken ook onder de dakbedekking op de zolder gaan zien. Het is belangrijk om direct voor een goede aanpak te zorgen. Wanneer je het opmerkt is het lekken vaak al enige tijd aan de gang. Dit kan zelfs gevaar voor de constructie van je woning opleveren.

De verschillende oorzaken van lekkage

Een lekkage in de schoorsteen kan door verschillende redenen optreden. In veel gevallen gaat het om scheuren in de loodslabben, oud metselwerk dat poreus wordt, scheuren in bakstenen of schade door weersomstandigheden. De wind en de regen spelen een grote rol in het ontstaan van de problemen. Al mag ook de rol van condensatievocht in de schouw niet onderschat worden. Het is belangrijk om de schoorsteen dan goed te laten renoveren. De specialist is hier de geschikte persoon voor.Herstellen van kapotte loodslabben

Een loodslab is de lap lood die om de buitenkant van de schoorsteen wordt aangebracht. Het zit er juist om te zorgen dat alles waterdicht blijft. De weersomstandigheden hebben hier echter wel invloed. Op door zon, wind en regen kan het gaan slijten waardoor het kan gaan lekken. De oplossing hiervoor is dan ook om de loodslabben te vervangen. De scheur is wel te herstellen, maar vaak is dit het begin van meer problemen. Een dakspecialist kan dit verhelpen. De kosten kunnen wel variëren van €50,- tot €200,-. Vraag dus altijd meerdere offertes aan.

Het herstellen van poreus metselwerk

Een ander probleem als het gaat om een lekkende schoorsteen, is te vinden in het metselwerk. Ook dit kan door de jaren heen aangetast worden. Algen en mossen kunnen de stenen en voegen poreus maken. Met de rol van wind en regen daarbij in beschouwing genomen, kan het zo zijn dat het vocht naar binnen trekt en voor lekkage gaat zorgen. Ook dan is het belangrijk om hier dus het nodige aan te doen. Een oplossing is om alleen het voegwerk te vervangen. Wanneer je dit uitfreest, dan kan je de bakstenen laten zitten. Dit kost je ongeveer €7,50 per vierkante meter aan freeswerk.

Er is ook een alternatieve optie. In dat geval wordt alles aangepakt. De bakstenen zijn dan ook poreus geworden. Dit betekent dat het lekken niet op te lossen is met alleen het voegwerk te maken heeft. In dat geval is het beter om alles af te breken en de schoorsteen gewoon opnieuw op te bouwen. Het is slim om de specialist te laten bekijken welke van de twee oplossingen de beste optie voor jou is. Dit zal je ongeveer €12,50 per vierkante meter gaan kosten om te laten uitvoeren. De derde mogelijkheid is kiezen voor impregneren. Dit kan je ook doen na de herstelwerkzaamheden. Met de coating is te zorgen dat water minder kans krijgt om schade aan te richten in je woning.

Herstellen van afbrokkelend deksteen

Ook afbrokkelend deksteen kan een probleem vormen. In het verleden werden schoorstenen afgedicht met een plateau van cement. Dit is natuurlijk een poreus materiaal wat op termijn zal scheuren en afbrokkelen. Daardoor krijgt vocht vrij spel om schade aan te richten via de schoorsteen. De oplossing hiervoor is het gebruik van kunststof. Het plateau is tegenwoordig niet meer van cement, maar van materiaal dat weerbestendig is. Bovendien neemt het geen vocht op, maar stoot het dat af. Dat maakt het nog aantrekkelijker.

Werken met een schoorsteenkap

Een schoorsteenkap is een manier om je tegen vogels die nesten willen bouwen te beschermen. Dit is echter niet het enige. Het is ook een manier om insijpelend water tegen te gaan. Mocht De schoorsteenkap beschadigd raken, dan kan water dus ook vrij spel krijgen. Door een goede kap aan te laten brengen, ben je beschermd tegen regenwater. In een land waarin het veel regent is dit natuurlijk van belang. Laat de kap ook altijd nakijken of deze nog naar behoren werkt.

Strijden tegen condensatievocht

Omdat je altijd te maken hebt met condensatievocht door de afvoer van de verwarmingsketel, kan dit ook een probleem vormen. Door de verbranding van de brandstof komt damp vrij die kan aanslaan op de schoorsteen. Zeker wanneer de schoorsteen niet meer in de beste staat is kan de damp te snel afkoelen en al in de schoorsteen condenseren. De manier waarop je dit oplost is door te intuberen. Dan kies je ervoor om een tubering via het rookkanaal te plaatsen. Daardoor is weer te zorgen dat de rookgassen goed zijn af te voeren. Er zijn enkelwandige en dubbelwandige opties. Het is belangrijk om de specialist dit te laten bekijken. Zo is de best mogelijke keuze te maken.

De kosten voor een schoorsteenrenovatie

Het is goed om te weten welke kosten er komen kijken bij een schoorsteenrenovatie. Je kunt er namelijk in sommige gevallen beter voor kiezen om niet alleen de bovenstaande problemen op te lossen, maar direct de hele schoorsteen aan te pakken. Dit kan al vanaf €500,-. Wel is het belangrijk om met een echte specialist te werken. Die bekijkt de situatie en kiest de best mogelijke aanpak. Wanneer een schoorsteen aan renovatie toe is, is het slim om verschillende experts een offerte te laten uitbrengen. Zo kan je de best mogelijke optie kiezen.

Kosten door de verzekering dekken?

Wanneer je te maken hebt met waterschade door een lekkende schoorsteen, dan kan je dat laten dekken door de brandverzekering. Het is belangrijk om dit goed af te handelen met de verzekeraar. Er zijn namelijk wel een noodzaak om aan te tonen dat de schade door het lek komt. Anders moet je de kosten voor het herstel zelf ophoesten hiervoor.

Meerdere offertes voor reparaties aanvragen

Wil je werken met een echte expert om de schoorsteen te laten repareren? Dan is het slim om daar meerdere offertes voor aan te vragen. Zo weet je zeker dat je de best mogelijke prijs kunt krijgen. Dit is altijd van belang.