Rookkanaal laten plaatsen: Prijzen en mogelijkheden

Wanneer je een houtkachel of een openhaard gebruikt, dan is het belangrijk dat er goede afvoer van de rookgassen plaatsvindt. Deze schadelijke gassen mogen natuurlijk niet in de woonkamer blijven hangen. Een goed rookkanaal aanleggen is daarom van groot belang. Zo weet je altijd zeker dat de haard goed werkt en de rook goed wordt afgevoerd. Op deze plek kan je meer leren over wat er allemaal mogelijk is op dit vlak.

Het nut van een rookkanaal

Hoewel het lang niet altijd meer zo is dat rookkanalen voor sfeerhaarden nodig zijn, is het voor de openhaard en de houtkachel wel nog altijd essentieel om een kanaal te plaatsen. Juist ook omdat op die manier de rookgassen op een goede manier zijn af te voeren uit de woning. Doorgaans zijn dit kanalen van roestvrijstaal. Dit komt doordat het een materiaal is dat dus niet zal roesten. Dat betekent dat flinke teer- en roetaanslag geen problemen zullen worden. Daarnaast is het materiaal dat sterk, isoleren en waterbestendig is. Er worden bovendien geen koudebruggen mee gevormd. In alle opzichten kan je daarmee je haard of kachel goed laten renderen.Welke mogelijkheden heb je met het rookkanaal?

Er zijn heel veel verschillende soorten rookkanalen te krijgen. Dit kan een goede manier zijn om de schoorsteen aan te sluiten op het verwarmingstoestel dat je gebruikt. Dat komt doordat er kanalen van verschillende afmetingen en diameters te krijgen zijn. Het is slim om eens op een rij te zetten welke mogelijkheden er allemaal zijn. Dit maakt de keuze een stuk gemakkelijker.

Werken met een enkelwandig rookkanaal

Een enkelwandig rookkanaal bestaat uit één buis, zoals je uit de naam al kunt afleiden. Dat is een goede manier om de kanalen van de schoorsteen en die van de openhaard of kachel met elkaar te verbinden. Wanneer je rookgas niet goed genoeg kunt afvoeren met de huidige schoorsteen, kan het enkelwandige kanaal de oplossing bieden. De juiste plaatsing is daarbij wel van belang. Het moet binnen de mantel van de openhaard passen en doorlopen tot aan de doorvoer in de muur of het plafond. Omdat er een brandrisico bestaat, mag het enkelwandige rookkanaal niet door het dak worden doorgevoerd. Na de doorvoer uit muur of plafond moet dubbelwandig worden gewerkt.

Werken met het dubbelwandig rookkanaal

Wie werkt met een dubbelwandig rookkanaal zal met een buis bestaande uit twee delen werken. Dit gaat dan om een binnen- en een buitenbuis met isolatiemateriaal erin. Dit is dan vaak glas- of steenwol. Dit betekent dus ook dat deze variant wel brandveilig is, in tegenstelling tot de enkelwandige variant. Wie een nieuw rookkanaal plaatst zal vaak kiezen voor de dubbelwandige variant, ongeacht het soort brandstof.

Werken met een flexibel rookkanaal

Een flexibel rookkanaal is een oplossing wanneer er veel bochten of vernauwingen in de route naar de schoorsteen zitten. Het is vooral bij renovatie een belangrijke vorm van afvoer. Ook kan de bestaande schoorsteen met een flexibel rookkanaal worden verbeterd. De flexibele buis is vaak gemaakt uit één stuk. Daardoor zijn de rookgassen gemakkelijk af te voeren. De flexibele kanalen zijn zowel enkelwandig als dubbelwandig te krijgen. De dubbelwandige is veiliger in gebruik. Zeker ook omdat roetaanslag geen kans krijgt in dit type rookkanaal.

Prijs voor een rookkanaal

Wat zal je kwijt zijn wanneer je een rookkanaal wil aanleggen? Dit is lastig te bepalen omdat veel factoren een rol spelen. Zo is de lengte van belang, maar speelt ook de diameter mee. Daarnaast hangt het af van het verwarmingstoestel dat je erop aansluit. Ook het verschil tussen nieuwe aanleg en renovatie is van belang. In veel gevallen is het zo dat een dubbelwandig kanaal zo’n 100,- per meter zal kosten. Wel is het slim om eerst verschillende offertes aan te vragen.

Het aanvragen van offertes voor rookkanalen

Wie er zeker van wil zijn dat de beste keuze gemaakt wordt, laat de specialist de rookkanalen aanleggen. Dit pak je dan natuurlijk wel op een slimme manier aan. Je laat de kanalen niet zomaar door iedereen aanleggen. Het is aan te raden om meerdere offertes aan te vragen en de goedkoopste uit te kiezen. Zo betaal je ook niet meer dan nodig is voor de werkzaamheden. Dit is altijd een belangrijk voordeel bij de aanleg van kanalen.