Zelf schoorsteen reinigen

Het is belangrijk om de schoorsteen goed te reinigen. In sommige gevallen is dit zelfs een verplichting. Het is dus ook goed om te weten hoe je dit dan aan moet pakken. Hoe kan je dit zelf verzorgen? Of is het slimmer om een erkende schoorsteenveger erbij in te schakelen? Antwoorden op deze vragen zijn op deze plek te vinden. Zo weet je dus ook direct wat je het beste kunt doen.
zelf schoorsteen reinigen

Is zelf de schoorsteen vegen toegestaan?

Het is in sommige gevallen toegestaan om zelf de schoorsteen schoon te maken. Dit hangt af van het soort toestel dat op de schoorsteen aangesloten is. Voor sommige toestellen heb je namelijk een attest nodig nadat het door een erkende schoorsteenveger is schoongemaakt. Het is dus ook belangrijk om te kijken in welke gevallen dit wel mag en wanneer dit juist niet aan de orde is.Stooktoestellen en verwarmingsketels laten reinigen

Wanneer een schoorsteen is aangesloten op een stooktoestel van type B, ben je niet gerechtigd om zelf het schoorsteenkanaal te reinigen. Wanneer een open stooktoestel op de schoorsteen wordt aangesloten, is dat om de verbrandingslucht te ontnemen. Daardoor is het ook van belang dat dit door een specialist gereinigd wordt. Er geldt zelfs een verplichting op. Gaat het om een toestel op vaste brandstof zoals hout, pellets of steenkool? Dan moet dit jaarlijks. Dat geldt ook bij stookolie. Toestellen op gas mogen tweejaarlijks worden gereinigd. Het is belangrijk om hier goed mee om te gaan.

Het reinigen kan door twee verschillende specialisten worden gedaan. In de eerste plaats kan je met een erkende technicus werken. Die kan niet alleen de schoorsteen vegen, maar ook direct het verplichte onderhoud aan de cv-ketel doen. Dit kost jaarlijks tussen €150,- en €200,-. Een andere optie is het werken met een schoorsteenveger. Die zorgt alleen voor de schouw. Wel geeft deze na het schoonmaken een attest af dat je aan de verzekering kan voorleggen indien er toch iets zou gebeuren zoals een schoorsteenbrand. Het reinigen door een schoorsteenveger kost vaak tussen €60,- en €100,-.

Zelf een openhaard of olie- of gashaard reinigen

Wanneer je schoorsteen is aangesloten op een individueel, decentraal stooktoestel, dan mag je de reiniging zelf verzorgen. Dat gaat bijvoorbeeld om een openhaard, een gashaard of een oliehaard. Het is ook zo dat deze haarden niet verplicht gereinigd hoeven te worden volgens de wet. Het is echter wel aan te raden om dit te doen. Daar zijn verschillende redenen voor aan te voeren.

In de eerste plaats is dit belangrijk voor de veiligheid. Met een schone schoorsteen zijn zaken als koolmonoxidevergiftiging en schoorsteenbrand minder snel aan de orde. Het is ook beter voor het milieu. Een schone schoorsteen stoot minder fijnstof en roet uit. Daar profiteert iedereen van. Tot slot is het ook gewoon goedkoper. Een schone schoorsteen zorgt voor effectiever stoken. Wat dus weer betekent dat minder energie nodig is en er dus minder kosten zijn.

Wat kost het schoorsteenvegen?

Er is natuurlijk een reden waarom je een afweging maakt tussen zelf de schoorsteen vegen of een erkende schoorsteenveger inschakelen. De prijs kan namelijk nogal sterk verschillen. Daarom is het belangrijk om de verschillende opties naast elkaar te leggen. Zo kan je met een reinigingsblok de roetresten losschuren. Ook kan je een veegset kopen. Daarmee doe je eigenlijk wat de schoorsteenveger zelf ook doet. Dit zijn manieren waarop je op de arbeidskosten kan besparen.

De prijs van de erkende schoorsteenveger is dus ook altijd wel iets hoger. Al hangt dit ook af van het soort werk. Hoe erg is je je schoorsteen vervuild? Hoeveel rookkanalen heb je? Wanneer je kijkt naar een gewone schoonmaakbeurt voor één rookkanaal, dan ligt de prijs ergens tussen €60,- en €100,-. Laat je ook de cv-installatie erbij schoonmaken? Reken dan op een prijs ergens tussen €100,- en €150,-. Daardoor kan het lijken alsof zelf schoonmaken een stuk voordeliger is. Er zijn echter wel wat andere zaken om mee te wegen.

Manieren om de prijs te verlagen

Er zijn verschillende manieren waarop je de prijs van de vakman wat lager kan laten uitvallen. In de eerste plaats zijn privéwoningen die ouder dan tien jaar voor een lagere prijs te reinigen. Dat komt omdat dan het btw-tarief van 6% wordt gehanteerd. Daarnaast zijn er ook schoorsteenvegers die met onderhoudscontracten werken. Sluit je een contract voor meerdere jaren af, dan wordt de prijs per veegbeurt ook lager. Bovendien ben je er dan ook zeker van dat dit jaarlijks gebeurt. Wel is het slim om de offertes van verschillende vakmannen te vergelijken.

zelf schouw kuisen

Redenen om een professional in te huren

Er zijn voldoende redenen aan te wijzen om toch gewoon voor de professional te kiezen wanneer je de schoorsteen moet laten vegen. Zeker ook wanneer je verplicht bent om dat te verzorgen. Ook wanneer het niet verplicht is, is de professional nog altijd de betere keuze. Dat is in de eerste plaats zo voor de eigen veiligheid. De professional weet welke aanpak het beste is en zorgt voor een optimaal resultaat zodat alles in orde komt.

Daarnaast is het beter vanuit verzekeringsoogpunt. Je hoeft dan misschien wettelijk de schoorsteen niet te vegen, maar mogelijk heeft de verzekeraar dit wel in het contract opgenomen. Het kan zelfs zo zijn dat de verzekeraar korting geeft wanneer je uit eigen beweging voor reiniging zorgt. Laat dit dan wel door de erkende schouwveger of technicus doen. Dan kan het attest van dezelfde waarde zijn als wanneer je verplicht de schouw moet laten reinigen.

De aanpak bij zelf de schoorsteen reinigen

Wanneer je zelf de schoorsteen gaat reinigen, kan dat op twee manieren doen. In de eerste plaats is er het reinigingsblok. Daarmee kan je relatief gemakkelijk aan de slag. Die blokken leg je namelijk in de haard en steek je aan om op te branden. Meer hoef je zelf niet te doen. Bij het verbranden komen stoffen vrij die het roet losschuren in het rookkanaal en zo dus voor reiniging zorgen. Het is weliswaar een gemakkelijke manier om schoon te maken, maar er zijn wel de nodige twijfels over de werking. Het is volgens velen een gemakkelijke manier, maar geen volwaardige reiniging. Desondanks is het wel een mogelijkheid die je kunt toepassen voor jouw schoorsteen.

De andere mogelijkheid die je hebt is het gebruik van een veegset. Met de veegset is het mogelijk om de schoorsteen van boven naar beneden of van beneden naar boven te reinigen. Het is de manier waarop ook de schoorsteenveger werkt. Je kan het wel het best van buitenaf en dus van boven naar beneden aanpakken. Al zak je daar dan wel het dak voor op moeten en dat is weer iets minder veilig.

Werken met een veegset

Er zijn verschillende soorten sets waar je mee kunt werken. De sets om van boven naar beneden te werken bestaan uit kogels met daaraan borstels bevestigd. Die laat je geleidelijk naar beneden zakken waarbij het steeds weer een stukje terugtrekt. Zo kan je het roet langs de wanden goed losschuren. Omdat je op deze wijze werkt, valt het roet naar beneden. Het is wel belangrijk dat je schoorsteen onderaf afsluit. Juist ook omdat je dan de woning kan beschermen tegen de resten. Die vallen dan niet in de haard of in de woonruimte. Bedenk je wel dat je met de kogel en de borstel het dak op moet. Dat betekent dus ook dat je wel heel voorzichtig aan de slag moet gaan.

Het alternatief is een veegset die van beneden naar boven te gebruiken is. In dat geval gaat de borstel aan een stok. Die kan dan steeds worden verlengd. Zo kan je dus van beneden naar boven de hele schouw schoonmaken. Ook dan kan je stap voor stap het roet langs de wanden van de schoorsteen losschuren tot helemaal boven. Let ook hier op dat het roet naar beneden valt. Zorg dus wel dat je dit goed opvangt zodat je woning niet vuil wordt. Het is een methode die een stuk veiliger is. Mede ook omdat je daarvoor niet het dak op hoeft te gaan met de materialen.

Goed opletten met roetresten

Het is belangrijk om goed op te letten met de roetresten. Die zijn slecht voor de gezondheid. Het is dus zaak om deze niet in te ademen. Daarnaast moet het op de juiste wijze worden afgevoerd. Wanneer je de specialist het werklaat doen, dan zal deze de roetresten niet zomaar achterlaten. De specialist is verplicht het mee te nemen en op de juiste wijze af te voeren. Doe je dit zelf, dan is het dus ook zaak om te zorgen dat het afval goed afgevoerd wordt. Dit kan het best bij de vuilstort. Wanneer het hier niet wordt geaccepteerd, dan is het zaak om een specialist in te schakelen.

Direct offertes aanvragen

Het is slim om direct meerdere offertes aan te vragen wanneer je met de erkende schoorsteenveger gaat werken. Dit komt omdat de prijzen kunnen verschillen. Wil je niet meer betalen dan nodig is? Dan is het slim om de prijzen gewoon even goed met elkaar te vergelijken. Op basis daarvan maak je dan je keuze voor een erkende schoorsteenveger.