Schoorsteenbrand voorkomen door de juiste ingrepen

Eén op de drie woningbranden komen voort uit een schoorsteenbrand. Dat betekent dus dat het belangrijk om hier voorzorg op te nemen. Dat kan bijvoorbeeld door de schoorsteen regelmatig te laten vagen. Ook tijdig herstel is van belang. Op deze plek vind je alle informatie die je nodig hebt.

schoorsteenbrand oorzakenHoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Het is goed om te weten dat de schoorsteenbrand vaker voorkomt bij houthaarden een kachels die op kolen werken. Dit komt omdat er meer roetresten in de rookkanalen achterblijven die brandbaar zijn. Wie met gashaarden werkt, heeft minder last van deze vervuiling, waardoor de kans op brand ook wat kleiner wordt.
Wel kunnen er bijvoorbeeld bladeren in de schoorsteen komen. Ook vogelnesten kunnen aanleiding voor een schoorsteenbrand zijn. Wanneer de schoorsteen minder goed trekt, dan is dit een indicatie dat er iets moet gebeuren. Het is slim om juist dan alles te laten onderhouden.

Welk gevaar is er?

Er is nog een ander gevaar bij een slecht onderhouden schoorsteen. Het kan namelijk ook voor CO-vergiftiging zorgen. Wie duizelig en misselijk wordt en braakneigingen krijgt in bepaalde ruimtes van de woning, kan hiermee te maken hebben. De vergiftiging kan tot ernstige schade leiden. Zelfs tot aan het overlijden aan toe. Ook is het een gevaar dat een brand die in de schoorsteen ontstaat naar binnen slaat de woning in. Dit heeft grote gevolgen.

Het voorkomen van een schoorsteenbrand

Het is belangrijk dat je niet met de eerder beschreven gevaren te maken krijgt. Daarom is het goed om een aantal maatregelen te nemen. Dat kan op de volgende manier.

schoorsteenbrand voorkomen

Het vegen van de schoorsteen

Een eerste manier om te zorgen voor een gezonde en veilige omgeving, is door de schoorsteen regelmatig te vegen. Wanneer de schoorsteen minder goed trekt, is duidelijk dat er iets niet op orde is. In dat geval is het belangrijk om een erkende schoorsteenveger erbij te betrekken. Nog slimmer is het om al voordat het probleem ontstaan de schoorsteen te laten vegen.
Het is zelfs zo dat er situaties zijn waarin het verplicht is om jaarlijks of om het jaar de schouw te laten reinigen. Dat heeft te maken met het soort stooktoestel dat op de schoorsteen aangesloten staat. Het is belangrijk dit goed uit te zoeken. De beste periode om dit te laten verzorgen, is net voor de koudste periode van het jaar. Zo kan je veilig stoken. De prijs ligt vaak tussen €60,- en €100,-.

Een schoorsteen repareren

Wanneer de schoorsteen slecht trekt en de rook in de ruimte terechtkomt, dan is de schoorsteen dus niet op orde. In dat geval is het belangrijk om deze na te zien. Er kan door slijtage schade zijn ontstaan. Het is belangrijk om hier snel iets aan te doen. Het is mogelijk om alles te vervangen en zo te voorkomen dat er een brand ontstaat. De prijs voor het herstel hangt af van het soort werk. Per vierkante meter kost het €40,- voor het vervangen van de voegen en €12,50 voor het vervangen van gebroken stenen. Bekijk meer over het herstellen van de schoorsteen.

De cv-installatie onderhouden

Het is verplicht om jaarlijks of tweejaarlijks de schoorsteen te onderhouden. Ook de cv-installatie moet worden onderhouden. Daarmee voorkom je in grote mate de gevaren zoals brand die hierbij komen kijken. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat de verzekering deze eis stelt wanneer je een woning betrekt. De prijs voor het onderhoud en schoonaken van de cv-installatie ligt tussen €100,- en €150,- per onderhoudsbeurt.

Werken met een roetschuif

Ook is het mogelijk om een schoorsteen die slecht bereikbaar is toch goed schoon te houden. In dat geval is het zaak een roetschuif te plaatsen. Die komt ergens in de schoorsteen te zitten, waardoor het gemakkelijker wordt om roet te verwijderen.

schoorsteenbrand hoe voorkomen

Voordelen van professioneel vegen

Het is belangrijk om te beseffen dat schoorsteenvegen de nodige voordelen met zich meebrengt. Het is bijvoorbeeld een manier om meer veiligheid te verzorgen. Dat komt omdat er geen roetresten achterblijven die voor branden kunnen zorgen. Een ander voordeel is dat je voordeliger kunt stoken en dus minder geld kwijt bent. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor het milieu wanneer er minder fijnstof wordt uitgestoten.

De rol van de verzekering bij schoorsteenbrand

Het is ook van belang om te weten dat ook de verzekeraar een rol kan spelen. Wanneer de schoorsteen en cv-installatie op de juiste wijze zijn onderhouden, dan is dat aan te tonen met een attest. Dit is belangrijk omdat de verzekeraar hiernaar zal vragen. Dit is te krijgen wanneer een erkende veger het werk verzorgt. Zo kan je zeker zijn dat de verzekeraar ook goed zal uitkeren bij schade.

Een offerte aanvragen

Om de schoorsteen goed te onderhouden is het belangrijk om met een erkende schoorsteenveger te werken. Die kan je in de buurt vinden. Om ook zeker te zijn van de juiste prijs is vergelijken altijd van belang.