Laten plaatsen van een schoorsteenkap

Om de schoorsteen van je woning tegen verschillende invloeden te beschermen is het plaatsen van een schoorsteenkap aan te raden. Zo houd je regen en vorst buiten de deur. Ook zorg je dat vogels minder kans krijgen om nesten te bouwen in de schoorsteen. Tot slot helpt het om de schoorsteen beter te laten renderen door betere afvoer. Het is dus ook belangrijk om hier het nodige over te weten te komen.

De verschillende soorten schoorsteenkappen

Om de schoorsteen en de schouw goed te beschermen is het slim om de juiste schoorsteenkap aan te sluiten. Is het goed om de kap rechtstreeks op de schoorsteenbuis aan te sluiten? Of is het mogelijk om dit op de bestaande schouw te doen? Er zijn oplossingen voor alle vraagstukken. Dat betekent dat je uiteindelijk drie verschillende keuzes hebt om voor te gaan.Kiezen voor de klassieke schoorsteenkap

De eerste optie die je hebt, is de keuze voor de klassieke schoorsteenkap. Deze bieden beschermen tegen regen vorst en het nestelen van vogels. Het is een kap die het insijpelen van water voorkomt. Ook kan er gaas of een rooster op zitten om het rookkanaal vrij te houden. Deze kappen zijn er in heel veel varianten. Daardoor is het goed mogelijk om een passende optie te vinden voor het soort huis waarin je woont. Vooral ook omdat het niet alleen functioneel moet zijn, maar er ook gewoon goed uit moet zien.

Kiezen voor de functionele schoorsteenkap

Wie minder oog heeft voor de uitstraling van de schoorsteenkap, kan ook kiezen voor de functionele kap. Dit is een regenkap die niet verder met details is uitgevoerd en vooral dient om regen en vogels tegen te houden. Het is geschikt voor gebruik op alle types schoorstenen. Er zijn verschillende modellen waar ook verschillende prijskaartjes aan hangen. De belangrijkste functie is het beschermen van de schouw en het rookkanaal. Ook bladeren kunnen bijvoorbeeld worden buitengehouden. Het wordt ook wel een kraaienkap genoemd. Eén van de varianten is de zogenaamde combikap. Die is effectief tegen alle soorten problemen waar je mee te maken kan krijgen. Al is deze alleen geschikt voor ontluchtingskanalen en ventilatiekanalen.

Kiezen voor de wind gedreven schoorsteenkap

Er is ook een groep schoorsteenkappen die vooral ontwikkeld is om de rookkanalen beter te laten renderen. Deze verbeteren de trek. Daarmee zijn rookgassen dus ook veel beter af te voeren. De vorm van deze kappen is flink aerodynamisch. Het wordt daarom ook wel een trekkap genoemd. De manier waarop deze functioneert is door de wind te gebruiken om de rookgassen uit het rookkanaal te zuigen. Daarmee ben je ook direct beschermd tegen regen en tegen vogelnesten. Ze werken vooral goed bij openhaarden. Er zit een kleine turbine bovenop de kap. Deze helpt de trek aan te jagen en daarmee de afzuiging sterker te maken.

De keuze voor een schoorsteenkap

Dat er verschillende varianten zijn, maakt het op het eerste oog misschien niet gemakkelijker om een goede keuze te maken. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het kiezen van de kap. Daarom is het ook aan te raden om op het oordeel van de specialist af te gaan. Die kan de situatie analyseren en aan de hand daarvan een gepast advies uitbrengen. Bovendien kan deze specialist de kap ook op de juiste wijze plaatsen.

Zelf plaatsen of laten doen?

De schoorsteen is bovenop het dak te vinden. Dit maakt het niet direct gemakkelijker om de kap te plaatsen. Zeker ook niet omdat er een grote mate van precisie bij komt kijken. Het is zaak dat je het rookkanaal er optimaal mee beschermt. Wanneer je het op die manier bekijkt, is de specialist dus ook de beste keuze. Die heeft de kennis, ervaring en hulpmiddelen om te zorgen dat de plaatsing correct gebeurt.

Kijk je naar de werkwijze van de specialist, dan zal je zie dat bijvoorbeeld de plaatsing van de woning wordt meegenomen. Zoals dat ook geldt voor andere zaken die een rol spelen. Dit zal je dus op de lange termijn ook voordeliger uit laten zijn. Is de woning 10 jaar of ouder, dan wordt 6% btw gerekend. Mocht het zo zijn dat je gemakkelijk zelf bij de schoorsteen kunt komen, bijvoorbeeld op een plat dak? Dan is zelf plaatsen wel het overwegen waard.

Direct onderhoud laten doen

Het is slim om de schoorsteenkap door de professional te laten plaatsen. Die kan dan ook direct de schoorsteen vegen. In veel gevallen is dit een jaarlijkse verplichting, dus dat komt mooi uit. Maar ook wanneer je de verplichting niet hebt is dit een slim idee. Zo voorkom je schade. Wel is het aan te raden om eerst goed te zoeken naar de juiste specialist. Dat doe je bijvoorbeeld door diverse offertes aan te vragen. Zo kan je zien wie de beste prijs biedt. Dit maakt je nog voordeliger uit dan.