Schoorsteenrenovatie mogelijkheden en prijzen

Is het zo dat de schoorsteen niet goed trekt? Of heb je last van condensatie? Is de schoorsteen geraakt door de weersomstandigheden? Dan is het belangrijk om zo snel als mogelijk renovatiewerkzaamheden te laten uitvoeren. De schoorsteen renoveren vraagt om specifieke aanpak. Op deze plek leer je hier meer over.

renovatie schoorsteenWaarom is een schoorsteen renovatie belangrijk?

De schoorsteen werkt niet meer naar behoren wanneer deze slecht trekt. In dat geval merk je terugslag van rook en is er het gevaar van koolmonoxidevergiftiging. Dit is een groot gevaar voor de gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de voegen versleten zijn en poreus zijn geworden. De schoorsteen gaat dan lekken. Dit kan voor allerlei gevaren zorgen wanneer de lekkage in het rookkanaal en de gaskachel terechtkomt.
Dit is dan ook de reden waarom tot wel één op de drie woningbranden voortkomt uit een schoorsteenbrand. Door slim hiermee om te gaan, is echter het risico terug te dringen. Daarom is tijdig herstel van groot belang. De renovatie kan via de buitenzijde, maar er is ook een mogelijkheid om het gehele rookkanaal aan te pakken.

Prijs van een schoorsteenrenovatie?

Wanneer je met schade geconfronteerd wordt, dan wil je dit natuurlijk laten aanpakken. De vraag is dan alleen wat het moet kosten.

Type werk Richtprijs
Voegen vervangen ± €40/m²
Gebroken stenen vervangen ± €12,5/m²
Impregneren ± €7/m²
Totale schoorsteenrenovatie vanaf ± €500

De schoorsteen via de buitenzijde renoveren

Er zijn verschillende manieren waarop je de renovatie van een schoorsteen via de buitenzijde kan laten uitvoeren. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om dit via de binnenzijde te doen als alternatief.

Voegen herstellen

Het is vaak zo dat de voegen versleten zijn. In dat geval is dit relatief gemakkelijk op te lossen, zonder dat daar verder breekwerk voor nodig is. Het is dan zaak om de versleten voegen uit te frezen en er nieuwe voegen in aan te brengen. De losse bakstenen kunnen eruit gehaald worden en opnieuw worden ingemetseld.

Impregneren

Een andere optie is het impregneren. Dit doe je vaak wanneer je nieuwe voegen hebt laten aanbrengen. Om te voorkomen dat deze over enige tijd ook versleten zijn. Dit gebeurt met een coating die beschermt tegen water. Daardoor kan het vocht niet meer in de voegen trekken. Dit helpt ook tegen bijvoorbeeld vochtschade.

Schoorsteen bezetten

Wie niet wil of kan impregneren, kan ook kiezen voor het bezetten van de schoorsteen. In dat geval wordt voor pleister gekozen waarmee het vochtwerend wordt. Dit is hetzelfde als de coating. Het biedt dan ook dezelfde pluspunten en beschermt de voegen tegen vochtproblemen.

Wel is het zo dat de schouw er anders uit zal gaan zien wanneer je deze bezet. Dit betekent dus ook dat je woning er anders uit zal zien. Wil je hier niet te veel hinder van hebben? Dan is het slim om dit te laten overschilderen zodat het beter bij de woning past. Het is slim om hier vakmensen voor in te schakelen. Dit geeft zekerheid op een goed resultaat.

herstellen voegen schoorsteen renovatie

Roetschuif plaatsen

Een manier om de schoorsteen te beschermen wanneer deze wat lastiger te bereiken is, is door een roetschuif te plaatsen. Dit is een manier om toch op een goede manier toegang te hebben tot het kanaal en schoonmaakwerk te doen.

Dekplaat vernieuwen

Is de woning wat ouder, dan is de kans groot dat de dekplaat vernieuwen de betere optie is. Dit maakt de kans dat er vocht binnen sijpelt een stuk kleiner. Ook is het plaatsen van een schoorsteenkap een goed idee. Daarmee is de kans op regeninslag een stuk kleiner te maken. Ook is dit een manier om vogels wat minder kans te geven om te nestelen in de schoorsteen.

Kiezen voor intuberen

Het alternatief voor het aanpakken van de schoorsteen via de buitenzijde, is door binnendoor te gaan. In dat geval wordt er gekozen voor intuberen. Daarmee is te zorgen dat de slecht trekkende schoorsteen toch weer optimaal gaat werken. Dit komt vooral vaak bij de wat oudere woningen voor omdat dit veiliger is. Ook kanalen die niet mooi recht zijn, zijn met intubering aan te pakken.

Wie kiest voor enkelwandig tuberen, vult de oude schoorsteen met een inox buis. Dit betekent dat er eigenlijk een nieuwe schoorsteen in de oude wordt aangebracht. Daardoor is de vuilophoping te omzeilen en zal er geen terugslag van rook meer zijn bij het afvoeren ervan.
Het intuberen kan ook dubbelwandig worden gedaan. In dat geval wordt er tegen de gevel een extern kanaal voor de schoorsteen geplaatst. Daar wordt de nieuwe schoorsteen geplaatst die op het aanwezige verbrandingstoestel wordt aangesloten. Wel kost dit dus ook enige ruimte in de woning.

Het is vaak zo dat intern intuberen de meest aantrekkelijke oplossing is om zowel de schoorsteen weer te laten werken, als het huis intact te laten. Door de mogelijkheid van extern intuberen is het echter wel zo dat er in veel meer huizen op deze wijze voor renovatie gezorgd kan worden. Dit is belangrijk voor de veiligheid.

Wanneer de voering van roestvrij staal wordt aangebracht, dan kan dat zonder breekwerk. Je kunt het dezelfde dag al gebruiken om te stoken. Wel kan het in sommige gevallen nodig zijn om een afvoerkanaal aan te leggen dat vochtbestendig is. Het is slim om tijdig een ingreep te doen, zo voorkom je schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging.

Direct een offerte aanvragen

Een schoorsteen renovatie kan het best zo spoedig als mogelijk worden gedaan. Dat moet dan wel worden gedaan door een specialist. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan. Zo is altijd de beste keuze te vinden, bijvoorbeeld op het gebied van de kosten.