Schouw kuisen

Met regelmaat de schoorsteen kuisen is van belang om veilig gebruik ervan te kunnen maken. Dit komt doordat de schoorsteen verbonden is met de centrale verwarming. Het is dus ook goed om alles te weten wat hiermee te maken heeft. Zo kan je zelf precies zien wat de voordelen ervan zijn.

schouw kuisenDe schoorsteen met regelmaat aanpakken

Er zijn verschillende redenen om de schoorsteen met regelmaat te onderhouden. Zo is het een manier om zeker te zijn van de veiligheid. Er zijn vaak brandbare deeltjes in de schoorsteen te vinden. Hoe meer dit er zijn, hoe groter de kans op een schoorsteenbrand bij het stoken. Wie de vervuilde schoorsteen jaarlijks laat reinigen verkleint deze kans drastisch. Ook maakt het de kans op CO-vergiftiging flink kleiner.

Een goed onderhouden schoorsteen zorgt ook voor lagere stookkosten en dus energie- en geldbesparing. Daarnaast is het zo dat je daarmee voor een schonere omgeving zorgt omdat de uitstoot van fijnstof en stikstof een stuk kleiner wordt.

Wanneer de schouw aangesloten is op de cv-installatie, dan geldt er een wettelijke verplichting op jaarlijkse schoonmaak. Dit is het geval bij het stoken op vaste brandstof zoals hout en pellets. Maar ook geldt dit voor een installatie op olie. Gaat het om een installatie op gas, dan moet het schoonmaken tweejaarlijks. Dit is nodig om het attest van de erkende schoorsteenveger te krijgen. Mocht er dan toch iets misgaan, dan ben je gedekt.

De aanpak bij schoorsteenvegen

De aanpak als het gaat om schoorsteenvegen, kan wel enigszins verschillen per situatie. Er zijn drie verschillende methoden die hiervoor gehanteerd kunnen worden. Het is goed om deze alle drie eens te bekijken.

In de eerste plaats is het mogelijk om de schoorsteen van boven naar beneden te reinigen. Dit kan met een kogel waaraan de borstel is vastgemaakt. Deze wordt dan langzaam naar beneden gelaten en een stukje opgetrokken, tot de hele wand van boven tot onder is schoongeborsteld.

De tweede optie is om van beneden tot boven schoon te borstelen. Dit gebeurt dan met een stok waarmee de borstel steeds een stukje te verlengen is. Ook dan wordt de hele wand schoongeborsteld, tot de top van de schoorsteen bereikt is en alles schoon is.

In recente jaren is ook het reinigen met speciale blokken opgekomen. Dit is een methode waarbij blokken in de haard worden opgebrand. De rook die hierbij vrijkomt moet dan de roetdeeltjes losweken van de wand. Er zijn echter veel vragen over de juist werking van deze methode.

Wat kost de schoonmaak van de schoorsteen?

Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten welke kosten je jaarlijks kwijt bent aan het kuisen van de schoorsteen. De gemiddelde prijs ligt ergens tussen €60,- en €100,-. Wel is het zo dat er allerlei andere zaken bij kunnen komen kijken. Dit gaat bijvoorbeeld om de hoeveelheid kanalen en de mate van vervuiling. Aan de andere kant kan de prijs lager worden door een lagere btw. Dit geldt voor woningen ouder dan 10 jaar. Zoek dit dus allemaal goed uit. Bekijk meer over de prijzen van schoorsteenvegers.

schouw kuisen prijs

De schoorsteen laten impregneren

De schoorsteen impregneren kan ook een goede keus zijn. Dat is een methode waarbij een beschermende laag op de schoorsteenwand wordt aangebracht. Deze trekt in de structuur van de schoorsteen. Dat helpt om vocht af te drijven. Op die manier kunnen mossen en schimmels niet groeien in de schoorsteen en is er op die wijze ook geen schade op te lopen. Bovendien helpt het ook om vorstschade te voorkomen.
Het helpt je dus om de schoorsteen een langer leven te geven. Wanneer je deze laat impregneren, zal je minder snel renovatie of vervanging moeten laten uitvoeren. De impregneermiddelen houden tenminste 10 jaar hun werking.

Een camera inzetten voor onderzoek

Om zeker te zijn dat de schoorsteen goed gereinigd wordt en ook de defecten snel opgespoord worden, is het handig om een inspectie met de camera te doen. Dit is een manier om asbest, verstopping, schade en blokkades op te sporten. Professionals kunnen deze werkzaamheden gemakkelijk doen.

Offertes bij specialisten aanvragen

Het is belangrijk om met een erkend schoorsteenveger te werken. Wel is het net zo belangrijk dat dit gebeurt voor een geschikte prijs. Daarom is het aan te raden om meerdere offertes in de buurt aan te vragen.