Schoorsteenveger prijs

Hoewel het vaak verplicht is om de schoorsteen te laten vegen, is het niet zo dat dit gratis verzorgd wordt. Daar zijn dan wel kosten aan verbonden. Die kosten kunnen van allerlei zaken afhangen. De rookkanalen moeten geveegd worden en vaak is ook onderhoud aan de centrale verwarming nodig. Daarom vind je op deze plek alle informatie die ertoe doet op dit gebied. Het is dan direct duidelijk op welke prijs je moet rekenen als je een schoorsteenveger inschakelt.

schoorsteenveger prijsKosten schoorsteenvegen

Type werk Richtprijs
Eén rookkanaal vegen €60 – €100
Reinigen centrale verwarming + schoorsteen €125 – €175
Camera inspectie €100

Het is belangrijk om te weten dat er veel verschillen zitten tussen de prijzen van de schoorsteenvegers. Het is altijd goed om een erkende specialist te kiezen. Die kan een attest voor de werkzaamheden afgeven. Gaat het om een schoorsteen voor een haard of kachel? Dan kies je een erkend schoorsteenveger. Gaat het om de gehele cv-installatie? Kies dan een erkend technicus.

Hoe wordt de prijs bepaald?

Er zijn verschillende factoren die de prijs medebepalen. Dat komt bijvoorbeeld door het aantal rookkanalen dat schoongemaakt moet worden. Gaat het om één kanaal? Dan ligt de prijs vaak tussen €60,- en €100,-. Zijn het meerdere kanalen, dan zakt de prijs per kanaal.

Ook is het afhankelijk van het feit of je een onderhoudscontract hebt afgesloten of niet. Wie jaarlijks of tweejaarlijks de schoorsteen laat vegen, kan ook een contract afsluiten om er zeker van te zijn dat dit ook altijd gebeurt. In dat geval kan je de prijs wat laten verlagen. Terwijl je wel elk jaar de zekerheid hebt.

Tot slot is ook het doen van extra werkzaamheden een factor. Denk dan bijvoorbeeld aan het doen van een camera-inspectie. Dit kan helpen om dieper liggende problemen op te sporen. Wanneer er bijvoorbeeld schade is binnenin. Dit kan dan met dit soort middelen worden opgespoord.

Wel is het goed om ook te weten dat er mogelijkheden zijn om kortingen te krijgen. Het btw-tarief wordt bijvoorbeeld naar 6% verlaagd wanneer de privéwoning ouder dan tien jaar is. Dit is belangrijk om mee te nemen hierin.

De aanpak van een schoorsteenveger

Er zijn verschillende manieren waarop het schoorsteenvegen kan worden uitgevoerd. Dat kan bijvoorbeeld worden gedaan via het dak van boven naar beneden. Zo wordt geleidelijk heel de schoorsteen aangepakt. De andere optie is om van beneden naar boven, binnen in huis, te werken. In beide gevallen wordt er met een borstel gewerkt om het roet goed los te schuren van de schoorsteenwanden.

Het roet wordt los geschuurd en opgevangen door de schoorsteenveger. Die moet de roetdelen namelijk ook direct afvoeren. Het is belangrijk dat dit op een specifieke manier wordt verwerkt. Roet bevat kankerverwekkende deeltjes en mag dus niet zomaar achterblijven. Hier wordt aan gewerkt door de erkende schoorsteenveger.

Wanneer de schoorsteenveger bezig is met de werkzaamheden, dan kan deze ook direct vogelnesten verwijderen wanneer die zich in de schoorsteen bevinden. Bovendien kan het bouwen van nesten ook voorkomen worden. Bijvoorbeeld door de specialist een rooster of een kap te laten plaatsen boven de schoorsteen.

Wanneer de schoorsteenveger bezig is, kan deze bijvoorbeeld ook direct een camera-inspectie doen. Dit is een goede manier om te zien of er aan de binnenzijde schade te vinden is. Die defecten kunnen dan direct aangepakt worden bij een schoorsteen renovatie.

Prijs en kwaliteit in verhouding

Veel huiseigenaren vragen zich af of het de moeite waard is om een erkende schoorsteenveger in te schakelen. Het is dan belangrijk om de voordelen op en rij te zetten. Zo helpt het bijvoorbeeld om de energiekosten terug te dringen. De schone schoorsteen zorgt namelijk voor een beter rendement van de cv-installatie, wat minder energiekosten betekent.

Ook is het zo dat een schone schoorsteen meer veiligheid biedt. Er is geen roet in de schoorsteen te vinden en er is minder gevaar voor fijnstof. Daardoor is het dus ook zo dat er minder kans is op het ontstaan van een schoorsteenbrand of een ander gevaar. Dit is ook een voordeel.

Minder uitstoot van schadelijke stoffen. Dit betekent dus ook dat het milieu meer gespaard blijft. Wanneer je er op die manier naar kijkt, dan kan je dus ook veel maatschappelijk voordeel eruit halen. De omgeving wordt er veel schoner door.

Het juiste moment kiezen

Het is belangrijk om te weten wanneer het juiste moment is om de schoorsteen te vegen. Dit hangt echter wel af van welk type schoorsteen je hebt. Is de schoorsteen bijvoorbeeld aangesloten op de cv-installatie? Dan is jaarlijks onderhoud verplicht. Zeker wanneer het een systeem op vaste brandstof, stookolie of gas gaat. Het vermogen moet dan meer dan 20kW zijn.

schoorsteenveger prijs per reiniging

De cv-installatie

Het vegen van de schoorsteen is dan onderdeel van het onderhoud aan de cv-installatie. Het is dan ook belangrijk om met een erkend technicus te werken. Die weet precies wat nodig is om de schoorsteen te onderhouden en de cv-installatie na te zien volgens de voorschriften.

Het is ook belangrijk om te weten dat alleen de schoorsteen gereinigd kan worden. Dan is geen technicus nodig, maar een erkend schoorsteenveger. Dit betekent dus dat de prijs ook net even anders zal zijn. Het is belangrijk om goed te weten waar dit onderscheid in zit.

Individuele stooktoestellen

Wanneer met een olie- of gashaard wordt gewerkt, dan kunnen er andere regels gelden. Dit is ook het geval bij een openhaard of een boiler die voor verwarming van water dient. In zulke gevallen is het vegen niet verplicht. Wel is het zo dat dezelfde gevaren voor de veiligheid dreigen. Dat maakt het dus interessant om dit toch met enige regelmaat te laten doen. Zo blijft de schoorsteen ook in betere staat en is de kans op schade en hogere stookkosten een stuk kleiner.

Het is ook van belang om goed te bekijken welke afspraken je hierover hebt gemaakt met andere partijen. Het kan dan zo zijn dat het wettelijk niet verplicht is, maar sommige verzekeraars en huurbazen laten dit wel in contracten opnemen als een verplichting.

Schoonmaken of renoveren?

Het is niet altijd zo dat het vuil het probleem is in een schoorsteen. In dat geval moet je dan zorgen dat je het echte probleem opspoort. De schoorsteenveger kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar schade. Dit kan een lek zijn door ouderdom. Of het is schade door weersomstandigheden. Bekijk ook de mogelijkheden voor een nieuwe schoorsteenkap

Het is niet alleen belangrijk om dit te herstellen, maar ook om voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat kan bijvoorbeeld door het te laten impregneren. Zo kan er geen waterschade meer optreden in het rookkanaal

Het aanvragen van offertes

Werken met een erkend schoorsteenveger of erkend technicus is belangrijk. Doe dit wel voor een geschikte prijs. Vraag daarom meerdere offertes aan en kies daar de beste prijs uit. Zo is voor een goede schoorsteen te zorgen, zonder hoge kosten.