Professioneel een vogelnest laten verwijderen

Een vogelnest in de schoorsteen kan voor grote problemen zorgen. Het is dan ook vervelend dat veel vogelsoorten, waaronder duiven, kauwen en meeuwen, graag gebruikmaken van schoorstenen voor hun nesten. Heb je hiermee te maken? Dan is het belangrijk om de professional hier direct werk van te laten maken. Het is goed om te weten hoe dit precies werkt. Ook wil je natuurlijk wel weten wat dit kost. Op deze plek om je alles te weten wat je moet weten op dit gebied.

Waarom kan een vogelnest niet blijven zitten?

Het is belangrijk om te weten waarom een vogelnest verwijderd moet worden. De nesten kunnen flink groot zijn. Bovendien wordt voor het bouwen ervan door de vogels elk materiaal dat te vinden is gebruikt. Naast takken, gaat dat ook om bijvoorbeeld stof en plastic. Dit kan dus leiden tot verstopping, maar ook tot andere problemen met de schoorsteen. Zo kan het zorgen dat het rendement van de verwarmingsinstallatie terugloopt. Dit komt doordat de circulatie van lucht steeds minder goed wordt. Zo ben je dus ook meer kwijt aan energiekosten.vogelnest verwijderen

Doordat de schoorsteen verstopt raakt, kan je rookvorming in de woning krijgen. Dit is schadelijk voor je gezondheid. Dat gelet natuurlijk ook voor de koolmonoxidevergiftiging die kan optreden. Het gas is kleur- en geurloos en daardoor dus ook heel gevaarlijk. Een heel ander probleem is de schoorsteenbrand. Die kan ontstaan doordat de temperaturen in het nest hoog oplopen en het brandbare materiaal vlam vat. Dit is de aanleiding voor 30 procent van de woningbranden. Al deze zaken samen zijn natuurlijk ook gewoon slecht voor het milieu. Een lager rendement betekent meer energieverbruik en dus ook meer uitstoot. Dit schaadt het milieu flink.

Hoe kan je een vogelnest laten verwijderen?

Natuurlijk is het belangrijk om het vogelnest goed te laten verwijderen uit de schouw. Daarom is het ook aan te raden om dit niet zelf te doen, maar een erkende schoorsteenveger erbij te betrekken. Het is natuurlijk wel goed om de werkwijze daarbij te kennen. De schoorsteenveger wil dit doeltreffend aanpakken en doet dat vaak in drie stappen.

De eerste stap is het verwijderen van het vogelnest. Dit kan zowel van beneden naar boven als van boven naar beneden. Dit komt eigenlijk ook gewoon neer op het toepassen van de technieken om de schoorsteen te vegen, of met een stalen kogel, of met een borstel op een te verlengen stok.

Stap twee is dan ook het vegen van de schoorsteen. Omdat deze technieken toch al worden toegepast op het moment dat het nest verwijderd wordt, is het ook zo dat direct alles grondig schoongemaakt kan worden. Dit zorgt ervoor dat alle schadelijke roetresten van de wanden worden losgemaakt. De schoorsteenveger kan dit direct ook op de juiste wijze afvoeren.

De laatste stap is het voorkomen dat er in de toekomst nieuwe vogelnesten in de schoorsteen worden gebouwd. Dit kan worden gedaan door de schoorsteenveger een schoorsteenkap te laten plaatsen. Ook is er de mogelijkheid om een rooster bovenop het rookkanaal te plaatsen. De openingen zijn groot genoeg voor lucht toevoer en afvoer, maar tegelijkertijd kunnen de vogels er niet in.

Zelf doen of de schoorsteenveger inschakelen?

Natuurlijk zou je het best zelf willen doen. Toch is het niet aan te raden om zelf het vogelnest uit de schoorsteen te verwijderen. Ook is het zo dat andere hulpdiensten, zoals de brandweer, hier niet geschikt voor zijn. Die bel je om wespennesten te verwijderen of om katten uit bomen te halen. Voor de schoorsteen is alleen de erkende schoorsteenveger de juiste persoon. Dit heeft meerdere redenen.

In de eerste plaats ben je er zeker van dat alles op de juiste wijze gebeurt. Dat geldt ook niet alleen voor het verwijderen van het nest. Ook het schoonmaken van de schoorsteen wordt direct goed verzorgd. Zoals het ook mogelijk is om kappen en roosters te laten plaatsen om vogels te weren. Er is altijd een goede oplossing mogelijk. Daar komt ook bij dat alles dan direct goed opgeruimd kan worden. Zaken zoals roet en ander afval uit de schoorsteen moeten op een specifieke manier worden afgevoerd.

Wanneer je werkt met een erkende schoorsteenveger ben je bovendien gedekt. De specialist kan namelijk een attest afgeven. Daarmee kan je dan dus zorgen dat je voor de huurbaas en de verzekeraar kan aantonen dat je alle voorzorgsmaatregelen hebt genomen, mocht er toch iets misgaan. Dit bewijs kan erg belangrijk zijn bij de afhandeling. Het is daarnaast ook zo dat het vaak goedkoper is om met de specialist te werken. Zeker wanneer de woning ouder is dan tien jaar. Dan kan een verlaagd btw-tarief van 6% gelden wanneer je de schoorsteenveger inschakelt.

Een onderhoudscontract afsluiten

Het is aan te raden om een onderhoudscontract af te sluiten. Verschillende schoorsteenvegers bieden dit aan. Zo ben je er zeker van dat de reiniging van de schoorsteen jaarlijks gebeurt. Ook ben je er zeker van dat je goedkoper uit bent. Terwijl de schoorsteen goed blijft werken. Voor verschillende schoorstenen die aangesloten zijn op het cv-systeem geldt zelfs de verplichting om dit jaarlijks of tweejaarlijks te laten verzorgen.

Prijs vogelnest verwijderen?

Hoeveel het kost om een vogelnest te verwijderen hangt af van verschillende zaken. Denk aan de bereikbaarheid, het aantal rookkanalen en meer van dit soort variabelen. Over het algemeen geldt dat het verwijderen van een vogelnest, inclusief schoorsteenvegen €150,- zal kosten. Een rooster plaatsen kost €75,-. Het plaatsen van pinnen als alternatief kost €35,- per lopende meter. Het is wel aan te raden om de opties met elkaar te vergelijken. De prijzen van schoorsteenvegers kunnen namelijk flink verschillen. Het is dus slim om meerdere specialisten aan te schrijven en een prijs op te vragen. Zo heb je direct een goed beeld.

Wanneer laat je het vogelnest verwijderen?

Er is geen specifiek moment waarop het verwijderen van een vogelnest uit de schoorsteen de beste optie is. Er zijn echter wel regels voor. Zo zijn kauwen een beschermde diersoort. Dat betekent dat je in de broedperiode van maart tot september niet aan de nesten mag komen. Die moet je dan laten zitten. In de periode van de tweede helft van september en de eerste helft van oktober is het verwijderen het best te doen. Daarna begint immers het stookseizoen. Beter nog is het om te voorkomen dat de vogels nesten kunnen bouwen. Laat daarom een rooster plaatsen door de schoorsteenveger.

Direct offerte ontvangen

Om er zeker van te zijn dat je de best mogelijke keuze maakt, is het slim om meerdere offertes aan te vragen. Op die manier kan je dan snel bepalen wie de beste schoorsteenveger is om de vogelnesten te verwijderen. Daarmee kan je dan het beste resultaat bereiken voor jouw schoorsteen.