Schoorsteenrenovatie in Antwerpen

Er wordt veel te weinig nagekeken of de staat van de schoorsteen op een woning nog in orde is. Het kan voorkomen dat er soms jaren niet naar omgekeken wordt. Natuurlijk staat een schoorsteen op het dak en kom je hem niet dagelijks tegen, in veel gevallen gebruik je hem wel dagelijks. Als de schoorsteen in slechte staat verkeerd kunnen er allerlei problemen om de hoek kijken die grote schade kunnen aanrichten. Het kan daarom zinvol zijn om een een schoorsteenrenovatie in Antwerpen te laten uitvoeren. Meer info op uradex.be

Waarom kan schoorsteenrenovatie in Antwerpen belangrijk zijn?

Een schoorsteen die in slechte staat is kan de afvoer van rook niet meer goed trekken. Er is dan kans op een terugslag van rook. De rook zal dan terugkomen in de woonkamer en dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Er is ook risico op schoorsteenbrand en dan loopt de schade nog meer op. Scheuren in de bakstenen en losse of verdwenen voegen kunnen zorgen voor lekkage in de schoorsteen. Als vocht dan in de kachel of haard terecht komt, kan dit ook voor gevaarlijke situaties zorgen voor de gezondheid. Als je reeds weet dat je schoorsteen in slechte staat verkeert, wacht dan niet te lang met schoorsteenrenovatie in Antwerpen. Door op korte termijn schoorsteenrenovatie uit te voeren kun je een hoop problemen voorkomen.Hoe wordt schoorsteenrenovatie in Antwerpen uitgevoerd?

Een schoorsteenrenovatie in Antwerpen kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Dit is uiteraard ook afhankelijk wat voor schade de schoorsteen heeft en of er behoefte is aan extra bescherming. In de meeste gevallen zal een schoorsteen bestaan uit bakstenen. Bakstenen kunnen in de loop der jaren zijn aantast door de weersinvloeden. Vocht kan er intrekken en bij vriesweer veroorzaakt dit scheuren. Het is daarom belangrijk dat scheuren worden gerepareerd om lekkage te voorkomen. Soms is het nodig dat een baksteen uit de schoorsteen gehaald wordt en vervangen wordt door een nieuwe baksteen. Hetzelfde geldt met voegen. Voegen kunnen helemaal verdwenen zijn of los zitten. In dit geval zal de schoorsteen opnieuw gevoegd moeten worden.

Impregneren

Nadat reparatie van het metselwerk gereed is, kun je ervoor kiezen om de schoorsteen te impregneren. Dit voorkomt dat het metselwerk snel poreus wordt. Het impregneermiddel dat wordt aangebracht voorkomt dat vocht nog in het metselwerk kan trekken en daar door vorst scheuren kan veroorzaken. Het voorkomt hiermee ook lekkage en beschermd de schoorsteen tegen aanhechtend vuil.

Het bezetten van de schoorsteen in Antwerpen

Een alternatief voor het impregneren is het bezetten van de schoorsteen met een nieuw pleisterwerk. Het pleisterwerk zorgt ervoor dat de gehele schoorsteen waterdicht wordt gemaakt. Met nieuw pleisterwerk zal het uiterlijk van je woning wel wat veranderen, maar het is mogelijk om pleisterwerk te voorzien van een kleurtje.

Tuberen

Is de buitenkant van de schoorsteen in orde, maar wil heb je wel last van een slecht trekkende schoorsteen? Het is dan mogelijk om de schoorsteen te tuberen. Er wordt dan een inox buit in de schoorsteen gezet. Dit is een zelfstandige schoorsteen in de oude schoorsteen. Je het zo een volledig nieuw rookafvoerkanaal en de oude schoorsteen zal door het stoken onaangetast blijven. Het uiterlijk van je oude schoorsteen zal hierdoor ook niet veranderen.