Schouwveger Antwerpen

Schouwveger in Antwerpen

Wanneer jij in Antwerpen woont en je woning heeft een schoorsteen, denk je er dan wel eens aan om een keer een schouwveger uit Antwerpen langs te laten komen? Een schoorsteen reinigen is namelijk geen overbodige luxe en een niet of slecht schoongemaakte schoorsteen kan de nodige problemen veroorzaken. Hoewel lang niet iedereen stil staat bij het feit van een goed werkende schoorsteen is het belangrijk om de functie van de schoorsteen niet te onderschatten. Zonder schoorsteen heb je niets aan je kachel of haard, want rook en gassen kunnen niet goed worden afgevoerd. Meer informatie op uradex.be

Werkzaamheden van een schouwveger in Antwerpen

De werkzaamheden van een schouwveger bestaan vooral uit het reinigen van de schoorsteen zelf. Hiervoor gebruikt hij een borstel die is verbonden met een lang touw en een kogel. Dit laat hij in de schoorsteen vallen. De borstel zal hierbij langs de muren van de schoorsteen schuren en het aangehechte roet losmaken. Wanneer het dak lastig bereikbaar is, kan er ook gekozen worden om de schoorsteen van binnenuit te reinigen. De schouwwerker zal de borstel bevestigen aan een flexibele uitschuifbare stok en zo vanonder de schouw kunnen reinigen. Verder kan de schouwveger ook verstoppingen in de schoorsteen verhelpen. Bijvoorbeeld als er een vogelnest in zit. Hij zal ook de staat van de schoorsteen bekijken en er zijn schouwvegers die ook een schoorsteenrenovatie kunnen uitvoeren. Bij het verplicht reinigen van de schoorsteen zal de schouwveger ook het centrale verwarmingssysteem reinigen.Is het verplicht om een schouwveger in Antwerpen in te huren?

Niet in alle gevallen, maar er zijn gevallen dat je je schoorsteen in Antwerpen verplicht moet laten reinigen. Dit geldt voor centrale verwarmingssystemen die werken op hout, stookolie, gas, pellets of steenkool. Uitgezonderd voor gas, moet dit jaarlijks gebeuren. Bij een verwarmingsinstallatie op gas is dit tweejaarlijks. Bij overige verwarmingssystemen is een reiniging niet verplicht door de overheid, maar kan de verzekeraar wel deze verplichting stellen. Het is sowieso verstandig om altijd jaarlijks de schouwveger langs te laten komen. In het geval van de verplichte reiniging zal de schouwveger naast de schoorsteen ook de centrale verwarmingsinstallatie nalopen en reinigen.

Kies voor de erkende schouwveger in Antwerpen

Voor de verplichte reiniging is het belangrijk om een erkende schouwveger of technicus in te huren. Een erkende schouwveger kan namelijk een attest uitschrijven. Het attest geeft aan dat je schoorsteen door een vakkundige schouwveger is gereinigd. Ook voor de verzekering moet je bijvoorbeeld bij een schoorsteenbrand een attest kunnen overleggen dat je schoorsteen door een erkende schouwveger in Antwerpen is gereinigd.

De voordelen van het inhuren van een schouwveger in Antwerpen

  • Een schone schoorsteen is veiliger. Je verkleint hiermee de kans op schoorsteenbrand en dat CO² de woning kan binnenkomen.
  • Met een goede gereinigde schoorsteen kan de luchtcirculatie in de schoorsteen veel beter verlopen. Hierdoor kun je veel efficiënter stoken en verbruik je veel minder energie. Dit zul je ook op de energierekening terug kunnen vinden.
  • Een schoorsteen dat goed is gereinigd zal ook voor veel minder uitstoot aan fijnstof en CO² zorgen. Dit is weer goed voor het milieu.