Werken met een erkende schouwveger

Om de schoorsteen regelmatig te laten reinigen, is het van belang om met een erkende schoorsteenveger te werken. Dit is een klus die op de juiste wijze moet worden uitgevoerd. Daar zijn ook enkele redenen voor aan te voeren. Het is dus zeker ook van belang om dit allemaal eens goed door te nemen. Zo weet je direct wat de aanpak is en wat hier de kostprijs voor zal zijn.
schouwveger

De reden om met een schouwveger te werken

Het is belangrijk om de schouw te laten reinigen. Dit zal vooral om veiligheidsredenen aan te raden zijn. Zo is er altijd een risico op een schoorsteenbrand. Ook is het zo dat er altijd een kans bestaat op koolmonoxidevergiftiging wanneer er niet tijdig aan onderhoud wordt gedaan in de schoorsteen. Lees ook over voordelen en plichten van schoorsteen vegenDaarnaast is het ook zo dat er goed op de kosten mee te besparen is. Het is fijn om te weten dat een schone schoorsteen bijdraagt aan efficiënter stoken. Waardoor de kosten voor energie dus ook flink teruggedrongen kunnen worden. Bovendien is het beter voor het milieu om het op deze manier aan te pakken.

Het is voor sommige panden zo dat het verplicht is om jaarlijks de schoorsteen te laten schoonmaken. Dat is aan de orde wanneer de schoorsteen pp de CV-installatie is aangesloten en op hout, pellets, gas of stookolie wordt gestookt. Al is het voor gastoestellen zo dat tweejaarlijks onderhoud ook in orde is. Bedenk ook dat de gehele installatie een verplicht onderhoud kent.

Wanneer het gaat om losstaande stooktoestellen, dan geldt de schoonmaakplicht niet. Wel is het zo dat verzekeraars en verhuurders die in de contractvoorwaarden opnemen. Zorg je niet voor onderhoud en krijg je te maken met een schoorsteenbrand. Dan zal de verzekering je niet tegemoetkomen omdat je niet aan de voorwaarden hebt voldaan. Dit is dus ook in zulke gevallen van belang.

Wat is de prijs voor een schouwveger?

Type werk Richtprijs*
Eén rookkanaal vegen €60 – €100
Reinigen centrale verwarming + schoorsteen €100 – €150
Camera inspectie €100

Wat het kost om een schoorsteenveger in te schakelen, hangt van meerdere zaken af. Zo kan de mate waarin er vuil te vinden is meespelen. Ook het aantal rookkanalen speelt een rol. Dat betekent dat meer kanalen reinigen een gemiddeld lagere prijs met zich meebrengt. Wanneer veel vuil weggehaald moet worden, of er wordt een vogelnest ontdekt, dan zal dit de prijs dus ook iets opdrijven.
Wanneer het gaat om het schoonmaken van de schoorsteen van een privéwoning, dan kan er wel een korting worden gegeven. Woningen van 10 jaar en ouder worden gefactureerd met 6% btw in plaats van 21%.

Het kan ook aantrekkelijk zijn om een onderhoudscontract bij een schoorsteenveger af te sluiten. Dit geeft je de zekerheid dat alles met regelmaat gereinigd wordt. Ook zal dit de prijs op de lange termijn lager maken. Je bent dus ook gewoon goedkoper uit wanneer je het op deze wijze aanpakt.

Werken met de erkende schoorsteenveger

Het is belangrijk om te beseffen dat het altijd slim is om met een erkende schoorsteenveger te werken. Dit komt omdat de verzekering hier veel meer waarde aan hecht. Wanneer je namelijk toch met een schoorsteen te maken krijgt, dan kan je aan de hand van een attest tonen dat je je aan de voorschriften hebt gehouden. Dit attest is alleen bij de erkende schoorsteenveger te krijgen.

Wanneer het gaat over de verplichte reiniging, dan gaat het vaak ook over de gehele cv-installatie. Daar hoort de schoorsteen ook bij. Het is dan een verplichting om een erkende technicus in te schakelen. Deze kan de schoorsteen dan ook direct vegen. Daar is geen aparte schoorsteenveger voor nodig. Wel kan het slim zijn om er zelf voor te kiezen om twee specialisten voor de verschillende onderdelen in te schakelen. In dat geval kan je ook direct over het attest van de schoorsteenveger beschikken. Dit is natuurlijk ook van belang.
schouw kuisen

De aanpak van een schoorsteenveger

Er zijn meerdere manieren waarop de schoorsteenveger aan de slag kan gaan. Het is bijvoorbeeld interessant om dit van boven naar beneden te doen. Dan wordt gewerkt met een kogel die langzaam naar beneden zakt en soms wordt teruggetrokken. Zo is al het roet goed los te schuren.

Een andere optie is om van beneden naar boven te werken bij het schoonmaken. Dit gebeurt dan met een borstel op een stok waarmee de wanden worden schoongeborsteld. De stok kan steeds verder verlengd worden om op die manier helemaal tot bovenin de schoorsteen te reiken. Uiteindelijk is ook via deze weg dan al het roet goed los te schuren en is de schouw weer helemaal schoon te maken. Dit wordt vaak gedaan wanneer het lastig is om de schoorsteen van de bovenzijde te bereiken.

Het gebruik van een speciaal blok komt ook wat vaker voor tegenwoordig. Dit is een methode waarbij speciale blokken in het vuur worden gestookt en opgebrand. De rook die dan opstijgt moet de roetdeeltjes losweken. Op die manier is dan te zorgen dat de schouw schoon wordt. Al bestaan er wel de nodige twijfels over de werking van deze methode.

Om jezelf te verzekeren van een kwalitatieve en correcte reiniging van je schouw, schakel je dus beter een echte schoorsteenveger in. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om je het juiste advies te geven en op een correcte manier te oordelen en te handelen. Hij kan je bovendien ook een attest afleveren als bewijs dat je een schoorsteenreiniging hebt laten uitvoeren.